Çocuklar için Kodlama Atölyesinin Önemi

Kodlama basit tanımıyla bilgisayarlar ile aynı dilden konuşmamızı sağlayan dildir. Çeşitli teknolojik ürünlere ne yapacağını tarif etmek de denebilir.

Teknolojik her türlü ürün ile doğru iletişimin yolu kodlama ve kodlamanın kurallara uygun yapılmasıdır. Kodlama doğru yapılmadığı zaman teknolojik aletler istediğimiz gibi sistemli çalışmıyor, iletişimde bir kopukluk ve ihtiyacımızın temininde aksaklık oluyor. Doğru kodlama ise teknoloji, bilgi, iletişim dünyasında her kapıyı açacak anahtar niteliğinde.

Mekanik aletler biz öğretmezsek öğrenemez, düşünemez ve sormazsak söyleyemezler. Biz girdiğimiz kodlarda ne yazmışsak, o eylemi yerine getirir; kodladığımız şekilde çalışırlar. Yapacağı her hareket bizim vereceğimiz ya da vermiş olduğumuz komutlara yani kodlara bağlıdır. Yapay zekâ da aynı sistemden ilerler, telefonlarımızdaki sesli asistan uygulamaları da.

Sadece bilgisayarlarda bulunan Windows, Linux ya da mac işletim sistemlerinin yanı sıra, günlük hayatta sıklıkla etkileşimde olup sıklıkla kullandığımız pos cihazları, akıllı telefonlar, araçlarda bulunan beyinler, mutfak gereçleri, sanayi makineleri aslında içlerinde göreve yönelik bir bilgisayar barındırırlar. Bu bilgisayarlar göreve uygun kodlanır.

Yazılım yani kod ve donanım vazgeçilmez bir bütündür. Her donanım içinde bir kod barındırır ve işlenen bu kodlar sayesinde görevini gerçekleştirir.

Çocuklar için kodlamanın önemi ise günümüzdeki teknoloji devliğine baktığımızda daha çok önem taşıyor. Teknoloji hızla gelişiyor ve makineleşme hayatın her alanına sızıyor. Teknolojinin durmadan değişen, dönüşen ve yeni teknikler gerektiren yapısına uyum sağlaması için çocukların erken yaşlarda doğru ve verimli çalışmalar ile desteklenmesi büyük önem taşıyor.

İlkokul, ortaokul ve lise döneminde çalışma yapmayan arkadaşlarımız üniversite çağına geldiklerinde elbette öğrenmeye başlayabilirler, öğrenmenin ne yaşı ne de sınırı var. Lakin erken yaşta bilinçlenip dünyaya diğerlerinden önce farklı bakış açısıyla bakabilmek; ileri zamanda mantığı anlamak ve temelleri öğrenmek yerine harcanacak zamanı ve enerjiyi proje üretmeye, yeni teknikler ve sistemler öğrenmeye harcayıp iş yaşamında daha donanımlı hale gelebilirler.

İş yaşamının zorunlu koştuğu tecrübe ve birçok farklı donanımı 2 ila 4 yıl içinde bünyeye sığdırmaya çalışmak insan psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Oysa bugün çocuklar okul öncesi dönemde algoritma ile başlayarak kodlamanın temellerini öğrenmeye başlayabiliyor.